
 
 
Date: ____________________ 
 
REQUIRMENTS FOR MEDICARE CERTIFICATION AS A COMMUNITY MENTAL 
HEALTH CENTER (CMHC) PROVIDING PARTIAL HOSPITALIZATION SERVICES. 
 
This is in response to your request for information referenced above. 
 
To be certified for Medicare participation as a CMHC, an entity must be providing the 
services described in § 1913(c)(1) of the Public Health Service Act (PHSA), and must meet 
licensing or certification requirements for CMHCs in the state in which it is located. Please 
note that the State of Georgia does not license or certify CMHCs. The services described in 
§ 1913(c)(1) of the PHSA are: 
 
 Outpatient services, including specialized outpatient services for children, the elderly, 

the chronically mentally ill, and residents of the CMHC’s service area who have been 
discharged from inpatient treatment at a mental health facility; 

 
 24-hour per day emergency care services;  

 
 Day treatment or other partial hospitalization services or psychosocial rehabilitation 

services, and 
 

 Screening for patients being considered for admission to State mental health facilities to 
determine the appropriateness of such admission. 

 
Although an entity must be providing the comprehensive array of services described in § 
1913 (c) (1) of the PHSA to certified as a CMHC, it will only receive Medicare 
reimbursement for services provided under a partial hospitalization program. A partial 
hospitalization program is a distinct and organized ambulatory treatment service offering 
less than 24-hour daily care. Other requirements for reimbursements for reimbursement of 
partial hospitalization services may be found in § 1861 of the Social Security Act and in the 
Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) regulations at 42 CFR, Part 410. 
 
In accordance with 42 CFR 489.13(a)(2)(i), the effective date of Medicare participation for 
CMHC is the date on which CMS accepts the CMHC’s signed agreement (provider 
agreement) which assures that all Federal requirements are met. CMS will not accept a 
CMHC’s provider agreement until it has determined that the facility meets all applicable 
Federal requirements. These requirements may include, but are not limited to, an onsite 
visit to the CMHC and/or a review of documentation requested by CMS. 
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