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Clyde L. Reese IlI, Esq.

General Counsel

Department of Community Health
2 Peachtree Street, 5th Floor
Atlanta, Georgia 30303

Re: Request for Determination Regarding Applicability of Senate Bill 433
Dear Mr. Reese:

This law firm represents Novant Health, Inc. ("Novant"). Novant is a not-for-profit
hospital system, which wholly owns and operates several hospitals, including Forsyth Medical
Center, a 961-bed tertiary care hospital in North Carolina. This hospital system also wholly
owns the numerous free-standing imaging centers that MedQuest, Inc. or one of its direct
subsidiaries (collectively, "MedQuest") developed here in Georgia.

We are submitting the following two questions in accordance with the Department of
Community Health's ("Department”) procedure for accepting Requests for Determinaiion from
May 1, 2008 through May 31, 2008 regarding the applicability of Senate Bill 433.

Question No. 1

Our first question relates to the Department’s interpretation of the newly enacted
exemptions contained in O.C.G.A. § 31-6-47(10) and (10.1). According to these Code Sections,
the CON requirement does not apply to:

(10) Expenditures of less than $870,000.00 for any minor or major
repair or replacement of equipment by a health care facility that 1s
not owned by a group practice of physicians or a hospital and that
provides diagnostic imaging services if such facility received a
letter of nonreviewability from the department prior to July I,
2008. This paragraph shall not apply to such facilities in rural
counties;
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(10.1) Except as provided in paragraph (10) of this subsection,
expenditures for the minor or major repair of a health care facility
or a facility that 1s exempt from the requirements of this chapter,
parts thereof or services provided or equipment used therein; or the
replacement of equipment, including but not limited to CT
scanners previously approved for a certificate of need.

Taken together, it appears from these Code Sections that:

. 0.C.G.A § 31-6-47(a)(10) allows diagnostic imaging facilities that received a
letter of nonreviewability ("LNR") before July 1, 2008 and which are not owned
by a group practice of physicians or a hospital to replace their equipment without
tnggering certificate of need ("CON") review as long as the value of the
replacement equipment is below $870,000.00; and

. 0.C.G.A § 31-6-47(a)(10.1) authorizes diagnostic imaging facilities that are
owned by a group practice of physicians or a hospital to replace their equipment,
irrespective of its value.

As a result, a hospital system, like Novant, should be able to replace its imaging equipment even
if the replacement equipment costs more than $870,000.00. We respectfully request the

Department’s determination regarding the same.

Question No. 2

Our next question involves the grandfathering provision contained in O.C.G.A. § 31-6-
40(c)(1) and the new regulations imposed upon these grandfathered facilities by O.C.G.A. § 31-
6-40(c)(2).

According to O.C.G.A. § 31-6-40(c)(1), diagnostic imaging facilities that operated
pursuant to an exemption granted by the Department do not have to obtain a CON to continue to
offer services. However, these previously exempt facilities (which we assume include those
facilities that received a LNR, those facilities that operated equipment below the equipment
expenditure threshold without a LNR and those facilities that received an exemption ruling under
H.B. 508) are grandfathered from the new CON requirement applicable to imaging centers not
owned by a physician group practice or a hospital.

However, these grandfathered facilities must comply with certain rigorous CON
standards. First, these facilities must notify the Department of their name, ownership, location
and services before December 30, 2008, See O.C.G.A. §§ 31-6-40(c)(2)(A) and 31-6-70(e)(1).
Facilities that fail to provide such notice may be fined up to $1,000.00 per day. See O.C.G.A. §
31-6-70(e)(1).
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Second, these newly regulated facilities must provide detailed annual reports to the
Department. O.C.G.A. § 31-6-40(c)(2¥B). The annual report must contain the following
information:

(1) total gross revenues;
(2) bad debts;
(3) amounts of free care extended, including bad debts;
(4) contractual adjustments;
(5) amounts of care provided under a Hill-Burton commitment;
(6) amounts of charity care provided to indigent persons;
(7) amounts of outside sources of funding from governmental
entities, philanthropic groups, or any other source, including the
proportion of any such funding dedicated to the care of indigent
persons; and
(8) for cases involving indigent persons:
(A) the number of persons treated;
(B) the number of inpatients and outpatients;

(C) total patient days;

(D) the number of patients categorized by county of
residence; and

(E) the indigent care costs incurred by the health care
facility by county of residence.

See 0.C.G.A. § 31-6-70(b). Facilities that fail to file these reports may be fined up to $1,000.00
per day. See O.C.G.A. § 31-6-70(e)(1).

Third, these previously exempt facilitics must now satisfy certain Medicaid and
uncompensated care requirements. Specifically, if the facility participates in the Medicaid and
PeachCare (if the facility treats children) programs, the facility must treat Medicaid and
PeachCare patients. These facilities must also provide indigent and charity care at a level that is
equal to or greater than 2% of the facility’s adjusted gross revenue. O.C.G.A. § 31-0-

40(c)(2)C)(D).
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Fourth, O.C.G.A. § 31-6-40(cK2)(C)(i1) requires facilities that do not participate in the
Medicaid or PeachCare (as applicable) programs to provide care to indigent and charity patients
at a level that equals or exceeds 4% of its adjusted gross revenue under certain conditions.

No doubt, these grandfathered facilities are now subject to intensive CON regulation.
This, of course, supports our conclusion that these facilities now constitute health care facilities
under the CON law.

Again, while the diagnostic imaging facilities Novant owns should qualify for the
replacement exemption contained in O.C.G.A. § 31-6-47(a)(10.1) for hospital-owned facilities,
please confirm that at a minimum, these newly regulated facilitiecs now constitute health care
facilities under the CON law. As result, please confirm that these health care facilities qualify
for the $870,000.00 replacement exemption contained in O.C.G.A. § 31-6-47(a)(10).

We respectfully request your determination with respect to these matters.

Sincerely,
RAY & SHERMAN, LLC
Jennifer Crick Monroe

cc: John W. Ray, Jr., Esq.
Per B. Normark, Esq.



