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RE Senate Bill 433 Clarification Regarding Replacement of Diagnostic andor

Therapeutic Equipment

Dear Ms Monroe

The Georgia Department ofCommunity Health Division ofHealth Planning the

Department is in receipt of your request dated May 30 2008 seeking clarification with

respect to the replacement of diagnostic and therapeutic equipment provisions contained

in Senate Bill SB 433 You also inquired about the classification offreestanding
diagnostic imaging centers as health care facilities under the new provisions as aresult of

the newly imposed reporting standards contained in Senate Bill 433 Your request was

submitted in response to the Department s invitation to submit questions regarding the

impact and applicability of Senate Bill SB 433 aCertificate ofNeed CON reform bill

passed during the 2008 session ofthe Georgia General Assembly

Your letter states that you represent Novant Health Inc Novant Novant is anot for

profit hospital system which wholly owns and operates several hospitals The hospital
system also wholly ownsnumerous free standing imaging centers that MedQuest Inc

MedQuest or one ofits direct subsidiaries developed in Georgia

SB 433 contains two exemptions related to the replacement ofdiagnostic andor

therapeutic equipment O C G A S 31 6 47 a 10 exempts from prior CON review and

approval expenditures of less than 870 000 for any minor or major repair or replacement
of equipment by ahealth care facility that is not owned by a group practice ofphysicians
or ahospital and that provides diagnostic imaging services if such facility received a

letter ofnonreviewability from the department prior to July 1 2008 This paragraph shall

not apply to such facilities in rural counties Note all citations referenced are effective

July 1 2008
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O C G A S 31 6 47 a 101 exempts from prior CON review and approval except as

provided in paragraph 10 of the exemptions expenditures for the minor or major repair
of a health care facility or a facility that is exempt from the requirements ofthis chapter
parts thereof or services provided or equipment used therein or the replacement of

equipment including but not limited to CT scanners previously approved for a certificate

of need

The Department interprets paragraph 10 to mean that a free standing imaging center

that received a letter ofnonreviewability LNR prior to July 1 2008 that is located in an

urban county and that is not owned by a group practice ofphysicians or ahospital may

replace diagnostic or therapeutic equipment without prior CON review and approval if it

spends less than 870 000 to do so

The Department interprets paragraph 101 to mean that health care facilities owned by
a group practice ofphysicians or a hospital may replace diagnostic andor therapeutic
equipment previously approved for acertificate of need or equipment utilized in a

facility exempt from prior CON review and approval without regard to the value of the

replacement equipment

Your letter also references new requirements in SB 433 for previously exempt facilities

such as a physician owned single specialty ambulatory surgery center a diagnostic
treatment and rehabilitation center offering imaging services in an exempt facility and

facilities offering imaging services pursuant to a letter ofnonreviewability prior to July 1

2008 Effective July 1 2008 such facilities will be required to provide notice

information oftheir existence to the Department and to provide annual reports provided
by O C G A S 31 6 70 O C G A S 31 6 40 c 2 A B

SB 433 further provides that facilities of the type listed directly above will have certain

financial accessibility requirements on or after July 1 2008 if they make a capital
expenditure or acquire or replace equipment at a cost or with a value over 800 000 over

a two year period build anew operating room or choose to relocate O C G A S 31 6

40 c 2 C

Your letter asks if as aresult ofthe new requirements outlined directly above the

previously exempt facilities will now be considered adefined health care facility Please

be advised the Department will continue to recognize and apply the statutory definition of

health care facility found at O C G A S 31 6 217 This definition does not include at

any point previously exempt facilities of the type referenced in O C G A S 31 6 40 c 2

Thus the Department determines the new requirements do not convert these types of

facilities into the statutorily defined category of health care facility with all the rights
associated with such adesignation

Please be advised that aparty wishing to avail itselfofa statutory exemption on or after

July 1 2008 must submit aspecific and factual determination request to the Department
on the existing published Determination form along with the proper filing fee The

Department will respond as appropriate and the Department response shall be the written



confirmation ofexemption required in SB 433 This letter is not an official written

confirmation of any activity to be undertaken on or after July 1 2008 pursuant to SB 433

I hope this letter is responsive toyour request If there are any further questions or

concerns please feel free to contact me at the Department

Sincerely

Lk
Clyde L Reese III

General Counsel




